Излетиште "Пескара"

Градска стамбена агенција Зрењанин

Настала је услед дугогодишње експлоатације песка, на 5км од центрa Зрењанина, замишљена као градско купалиште због природно чисте воде и атрактивне локације. Три језера дуги низ година грађани користе за купање и рекреацију. Са планским уређењем простора  око главног и највећег језера и привођења намени као градског купалишта почело је 2007.године.

Садашњем изгледу спортско-рекреативног центра „Пескара“ претходили су обимни радоби на чишћењу дна језера, уређењу обале, насипању песка, изградњи комуналне инфраструктуре, постављању мобилијара и других садржаја који су у функцији боравка неколико хиљада посетилаца колико се  дневно окупља на популарној „Пескари“ током топлих летњих месеци.

Од 2017.године спортско-рекреативним центром „Пескара“ у Зрењанину управља ЈП „Градска стамбена агенција“ и током сезоне овде је присутна спасилачка служба и служба обезбеђења чиме „Пескара“ добија епитет једне од најсигурнијих локација за купаче и рекреативце. У врелим летњим месецима посетиоци могу потражити освежење у неком од угоститељских објеката који су власништво града Зрењанина, а којима управља ЈП “Градска стамбена агенција“, и који су путем јавног конкурса дати у закуп.

Током година, а посебно од момента када је спортско-рекреативни центар „Пескара“ дат на управљање овом Предузећу, пуно се урадило на уређењу и проширењу популарног зрењанинског купалишта. Пре свега, сваке године пред сам почетак летње сезоне, ронилачка служба прегледа дно Пескаре, чисти је од металних ствари, траве и оштрих предмета како би сви посетиоци били безбедни и слободно ходали по песку пескаре. Ангажују се извођачи радова на санацији тршчаних абажура, мобилијара, замени дасака на терасама локала, уређењу санитарних чворова у локалима, замени дасака и санацији талпе, уређењу спортских терена који су намењени за одбојку и рукомет на песку као и малом фудбалу на песку. Ови терени се користе за рекреацију свих корисника пескаре, али и за организовање разних турнира у одбојци и рукомету који из године у годину постају већи и бројнији.

Посебна пажња се обраћа на безбедност посетилаца „Пескаре“.

Сваке године се унапређује сарадња овог Предузећа са Службом спасиоца и службом обезбеђења  које на професионалан начин обављају послове на безбедности и сигурности свих посетилаца. Побољшања су свакако видљива. Наравно, ми желимо и можемо више и боље.

Поносни смо на проширење плаже иза спортских терена, постављени су сунцобрани, изравната је плажа, насут песак и постављен сав потребан мобилијар. Добијен је један миран део комплетне плаже за оне праве уживаоце у сунцу и води, a плажа је постала једна целина јер је тај део спојен са делом главне плаже.

Такође, на делу плаже који је био неприступачан, постављене су каскаде и тиме се добио додатни простор за посетиоце, а да је „пун погодак“ доказују позитивне реакције корисника Пескаре.

ЈП „Градска стамбена агенција“ уз несебичну помоћ и улагање града Зрењанина и челних људи Града који су препознали квалитет рада овог Предузећа, а и велики потенцијал у развоју туризма овог локалитета, жели пре свега да уради пуно више на проширењу плаже. Сматрамо да су садашњи капацитети превазиђени и да је потребно урадити додатне плаже које би допринеле још већем броју посетилаца који нам долазе, како из унутрашњости, тако и из земаља у региону.

Морамо напоменути, и на то смо веома поносни, да је спортско-рекреативни центар „Пескарa“ проглашен међу пет најлепших купалишта у Србији.

ЖЕЛИМО ДА БУДЕМО ПРВИ И НАЈЛЕПШИ!!!